ΔΙΑΦΟΡΑ

Διπλωμάτης ΕΕ: ​​Tέλος της παγκόσμιας τάξης υπό την ηγεσία της Αμερικής και άνοδος της ΚίναςΗ Ασία αντικαθιστά τις Ηνωμένες Πολιτείες ως το κέντρο της παγκόσμιας δύναμης και αυτό συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας , υποστήριξε.

Ανώτερος διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησε από την ΕΕ να έχει μια «πιο ισχυρή στρατηγική» έναντι της Κίνας εν μέσω ενδείξεων ότι η Ασία αντικαθιστά τις Ηνωμένες Πολιτείες ως το κέντρο της παγκόσμιας δύναμης.

Ο επικεφαλής εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ Josep Borrell είπε σε μια συγκέντρωση Γερμανών πρεσβευτών τη Δευτέρα ότι «οι αναλυτές μίλησαν εδώ και πολύ καιρό για το τέλος ενός συστήματος υπό την ηγεσία της Αμερικής και την έναρξη του ασιατικού αιώνα».

«Αυτό συμβαίνει τώρα μπροστά στα μάτια μας», είπε.

Ο Μπόρελ είπε ότι η πανδημία θα μπορούσε να θεωρηθεί ως σημείο καμπής στη μετατόπιση ισχύος από τη Δύση προς την Ανατολή και ότι για την ΕΕ αυξάνεται η «πίεση για την επιλογή πλευρών».

Είπε ότι η Ένωση των 27 εθνών «πρέπει να ακολουθήσει τα δικά της συμφέροντα και αξίες και να αποφύγει να εξαρτηθεί από το ένα ή το άλλο».

Όμως, ενώ η άνοδος της Κίνας ήταν «εντυπωσιακή», δήλωσε ο Borrell, οι τρέχουσες σχέσεις μεταξύ των Βρυξελλών και του Πεκίνου δεν βασίζονταν πάντα στην εμπιστοσύνη, τη διαφάνεια και την αμοιβαιότητα.

Ο Μπόρελ είπε ότι «έχουμε μια ευκαιρία μόνο αν αντιμετωπίσουμε την Κίνα με συλλογική πειθαρχία», σημειώνοντας ότι μια επικείμενη σύνοδος κορυφής ΕΕ-Κίνας αυτό το φθινόπωρο θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία να γίνει κάτι τέτοιο.

«Χρειαζόμαστε μια πιο ισχυρή στρατηγική για την Κίνα, η οποία απαιτεί επίσης καλύτερες σχέσεις με την υπόλοιπη δημοκρατική Ασία», πρόσθεσε.

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε φέτος με τηλεδιάσκεψη λόγω της πανδημίας, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Heiko Maas επανέλαβε το αίτημα του Borrell για μεγαλύτερη διαφάνεια από την Κίνα, ένα ζήτημα που έχει αναφερθεί στην πολιτική πληροφόρησης του Πεκίνου κατά τα πρώτα στάδια της εκδήλωσης του ιού. .
Η Γερμανία αναλαμβάνει την εξάμηνη εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ τον Ιούλιο.

Το είδαμε εδώΚατηγορίες:ΔΙΑΦΟΡΑ

Tagged as:

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.