ΔΙΑΦΟΡΑ

Η Γερμανία «έκλεισε» τα σύνορα στους πολίτες της μέχρι τις 14 Ιουνίου: «Μην ταξιδεύετε για τουρισμό»Σε αντίθεση με το κλίμα που μεταδίδουν τα ΜΜΕ περί διθυράμβων στο εξωτερικό για την Ελλάδα, η πραγματικότητα είναι πως οι πιο πολλές χώρες είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικές, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τον τουρισμό γενικότερα.

Συγκεκριμένα το Βερολίνο ακολούθησε τις προ ημερών δηλώσεις του Γερμανού ΥΠΕΞ ο οποίος έλεγε στους Γερμανούς να «ξεχάσουν» τον τουρισμό για φέτος κι εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία με την οποία προτρέπει τους Γερμανούς να μην ταξιδέψουν στο εξωτερικό μέχρι τις 14 Ιουνίου.

Advertisements

Συγκεκριμένα, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε το μεσημέρι ότι παρατείνει τουλάχιστον ως τις 14 Ιουνίου την αυστηρή ταξιδιωτική οδηγία, με την οποία προειδοποιεί τους Γερμανούς πολίτες να μην ταξιδέψουν στο εξωτερικό τουλάχιστον μέχρι τότε. Η απόφαση αυτή έχει εγκριθεί ήδη και από το υπουργικό συμβούλιο.

Μια ανάλογη οδηγία είχε εκδοθεί στα μέσα Μαρτίου για το διάστημα μέχρι την Κυριακή 3 Μαΐου.

Η αιτιολογία της παράτασης σχετίζεται με το ότι εξακολουθούν να ισχύουν σε παγκόσμιο επίπεδο αυστηροί περιορισμοί στις αεροπορικές μεταφορές και στην είσοδο σε άλλες χώρες αλλά και αυστηρές ρυθμίσεις σχετικά με την καραντίνα.

Η οδηγία έχει δύο πρακτικές συνέπειες. Μια από αυτές είναι ότι το γερμανικό κράτος δεν πρόκειται να καταβάλει προσπάθειες για να οργανώσει ειδικές πτήσεις επαναπατρισμού πολιτών από το εξωτερικό.

Δύο άλλες συνέπειες που προκύπτουν από την οδηγία αφορούν άμεσα τον ελληνικό τουρισμό. Η πρώτη είναι ότι μπορούν να ακυρωθούν χωρίς κόστος για τον πελάτη αεροπορικές πτήσεις και κρατήσεις για τουριστικά καταλύματα στο εξωτερικό που αφορούν το διάστημα μέχρι και τις 14 Ιουνίου.

Και η δεύτερη συνέπεια είναι ότι όλοι οι τουριστικοί πράκτορες ακολουθούν τις ταξιδιωτικές οδηγίες, με άλλα λόγια, δεν προσφέρουν ταξίδια για το διάστημα που ισχύει η προειδοποίηση.

Οι μισοί Γερμανοί δεν θα παραθερίσουν

Πριν από τις 14 Ιουνίου το υπουργείο Εξωτερικών θα αξιολόγησει εκ νέου την κατάσταση. Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας η Γερμανία θα αποφασίσει «μετά από συνομιλίες με τις ευρωπαϊκές χώρες και με τους τουριστικούς προορισμούς» για την κατάσταση που θα επικρατήσει το φετινό καλοκαίρι. «Ενδεχομένως να χρειαστεί να κάνουμε διαφοροποιήσεις μεταξύ των χωρών – ανάλογα με την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα», τονίζει ο γερμανός ΥΠΕΞ. «Αν ισχύει μια απαγόρευση της κυκλοφορίας και εισόδου στη χώρα, τότε το θέμα έχει λήξει, τότε δεν μπορεί να πάει κανείς για διακοπές εκεί.»

Πάντως ο Εντεταλμένος της Γερμανικής Κυβέρνησης για Θέματα Τουρισμού, Τόμας Μπάραϊς, είναι εξαρχής επιφυλακτικός σε ό,τι αφορά ταξίδια στο εξωτερικό για φέτος. Μιλώντας στη βαυαρική ραδιοφωνία το πρωί δήλωσε ότι δεν αναμένει για ένα «εύλογο χρονικό διάστημα» ταξίδια σε μακρινούς προορισμούς.

Αν και εκφράζει την ελπίδα ότι ενδεχομένως θα μπορούσαν σταδιακά να χαλαρώσουν οι περιορισμοί τουλάχιστον για ταξίδια εντός της Ευρώπης θεωρεί παράλληλα πολύ πιο πιθανό το ενδεχόμενο φέτος οι Γερμανοί να κάνουν διακοπέςς κυρίως στη χώρα τους.

Βάση πρόσφατης δημοσκόπησης (YouGov) το 23% των Γερμανών έχει αυτή την πρόθεση, μόλις το 16% θα επιδιώξει να περάσει τις διακοπές του στο εξωτερικό, αλλά το 42% δηλώνει ότι δεν πρόκειται φέτος να παραθερίσει. Τον περασμένο χρόνο τρεις στους τέσσερις Γερμανούς είχαν περάσει τις διακοπές τους στο εξωτερικό.

Το είδαμε εδώΚατηγορίες:ΔΙΑΦΟΡΑ

Tagged as:

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.