ΔΙΑΦΟΡΑ

ΗΠΑ – Politico: «Το Πεντάγωνο διερευνά τη χρήση του κορωνοϊού ως όπλο»Σε ευάλωτη θέση οι ΗΠΑ απέναντι στον ιό.

Το Πεντάγωνο και η κοινότητα πληροφοριών των ΗΠΑ διερευνά μετά από εντολή του Τραμπ, πιο δυναμικά την πιθανότητα οι αντίπαλοι να χρησιμοποιήσουν το επόμενο διάστημα τον νέο κορωνοϊό ως βιολογικό όπλο, αναφέρουν αξιωματούχοι των υπηρεσιών άμυνας.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι τόνισαν ότι η αλλαγή αυτή δεν σημαίνει ότι πιστεύουν ότι ο ιός δημιουργήθηκε σκόπιμα, αλλά θέλουν να υπάρξει διερεύνηση από την κοινότητα πληροφοριών για τις πιθανές ρίζες του ιού, ενώ προς το παρόν δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τη θεωρία ότι ο ιός εξαπλώθηκε από εργαστήριο στην Κίνα.

Advertisements

Εν τω μεταξύ, η κοινότητα των πληροφοριών των ΗΠΑ έχει επίσης ξεκινήσει να διερευνά την πιθανότητα “εχθροί” των ΗΠΑ να διασπείρουν τον ιό σκόπιμα, ιδιαίτερα ενάντια σε υψηλού επιπέδου στόχους και το Υπουργείο Άμυνας έχει μετατοπίσει πρόσφατα την εστίασή του στην παρακολούθηση της δυνατότητας αυτής, δήλωσαν ειδικοί.

“Το πρόγραμμα χημικής και βιολογικής άμυνας του Πενταγώνου, το οποίο παίζει βασικό ρόλο στην εκτέλεση της στρατηγικής για την αντιμετώπιση των όπλων μαζικής καταστροφής, συνεχίζει να υποστηρίζει αντίμετρα επιπέδου DHA, HHS και FEMA Covid-19, όπως δοκιμές, εμβόλια, μάσκες, φίλτρα μάσκας και μηχανήματα ελέγχου”, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, Συνταγματάρχης Mike Andrews.

“Αυτό περιλαμβάνει πάνω από 150 εκατομμύρια δολάρια επενδύσεων σε διαγνωστικά, εμβόλια, θεραπευτικά φάρμακα και δυνατότητες μοντελοποίησης”, είπε ο ίδιος.

Δεν είναι σαφές τι οδήγησε στην νέα έρευνα των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ για τους κινδύνους χρήσης του Covid-19 ως βιολογικό όπλο, αλλά αναφέρεται ότι πιθανόν οι αρχές να έλαβαν πληροφορίες που υποδεικνύουν μια ιδιαίτερα αυξημένη απειλή.

Ένας αξιωματούχος του Πενταγώνου δήλωσε ότι ο κίνδυνος χρήσης του ιού ως βιολογικό όπλο, εξακολουθεί «να αποτελεί μια ανησυχία χαμηλότερου κινδύνου» υπαρκτή όμως, με τα βασικά ερωτήματα να περιστρέφονται γύρω από την προέλευση του ιού και του τι γνώριζε η κινεζική κυβέρνηση σχετικά με αυτόν νωρίτερα.

Ωστόσο, πρώην ανώτεροι αξιωματούχοι του Πενταγώνου ανέφεραν ότι μια συντονισμένη προσπάθεια σχεδιασμού εφαρμόζεται συνήθως για κάθε συγκεκριμένο φορέα απειλής,συμπεριλαμβανομένης της πιθανής ανάπτυξης ενός βιολογικού όπλου και ότι οι απειλές που δημιουργεί ο νέος κορωνοϊός δεν πρέπει να είναι διαφορετικές.

«Το βιολογικό όπλο δεν είναι κάτι που μοιάζει με πυρομαχικό είναι απλώς ένα παθογόνο», δήλωσε ο Andy Weber, ο οποίος υπηρέτησε ως βοηθός γραμματέας άμυνας για πυρηνικά, χημικά και βιολογικά αμυντικά προγράμματα υπό τον Πρόεδρο Ομπάμα.

«Στη φυσική του κατάσταση, ο τρέχων ιός θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως βιολογικό όπλο από λιγότερο εξελιγμένες ομάδες. Μιλάμε για ένα εχθρικό έθνος-κράτος με ένα πιο προηγμένο πρόγραμμα βιολογικών όπλων, για το οποίο, αυτός ο ιός θα μπορούσε να έχει βελτιωμένα χαρακτηριστικά και θα μπορούσε να εξαπλωθεί χρησιμοποιώντας εύκολα προσβάσιμα εργαλεία όπως μια ομίχλη ή ένα μπουκάλι ψεκασμού”, είπε ο ίδιος.

Ένας άλλος πρώην αξιωματούχος της αμερικανικής διοίκησης είπε ότι ένας εχθρός θα μπορούσε να τον διαδώσει σε περιοχές όπου συχνάζουν άτομα που θέλει να στοχεύσει, υπονοώντας σημεία κοντά σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Η ταχεία εξάπλωση του Covid-19 μεταξύ του πληρώματος του USS Theodore Roosevelt δείχνει τον κίνδυνο. Η ηγεσία του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού εξακολουθεί να μην γνωρίζει από πού προήλθε η επιδημία.

Αρχικά πίστευαν ότι Αμερικάνοι ναύτες την έφεραν στο πλοίο κατά τη διάρκεια μιας εξόδου σε λιμάνι στο Βιετνάμ, αλλά τώρα πιστεύουν ότι το πλήρωμα του αεροπλανοφόρου μπορεί να μολύνθηκε κατά τη διάρκεια συνήθων πτήσεων εφοδιασμού.

Ωστόσο, το περιστατικό υπογραμμίζει την ευάλωτη θέση του αμερικανικού στρατού αλλά και κάθε στρατού στην ασύμμετρη απειλή που μπορεί να δημιουργήσει ένας “οπλισμένος ιός”. Αυτό το σενάριο οφείλει να το εξετάσουν και οι ελληνικές αρχές για τις εγκαταστάσεις των ενόπλων δυνάμεων μιας και εχθρούς έχουμε μπόλικους.

Το είδαμε εδώΚατηγορίες:ΔΙΑΦΟΡΑ

Tagged as:

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.