ΔΙΑΦΟΡΑ

Σ. Τσιόδρας: Οι πιθανοί λόγοι που κάποιος μπορεί να μην εκδηλώσει συμπτώματα παρότι έχει προσβληθείΝα βρουν τον τρόπο που ιός «εισβάλλει» στον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά και τον τρόπο άμυνας του οργανισμού επιχειρούν ερευνητικές ομάδες ανά τον κόσμο, στην προσπάθειά τους να χαρτογραφήσουν τον αόρατο «εχθρό».

Ανάμεσα στους ασθενείς ή και στα θύματα του κορωνοϊού υπάρχουν και υγιείς άνθρωποι, οι οποίοι, όπως είναι λογικό, προκαλούν ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον, με δεδομένο ότι αποδεδειγμένα ο νέος ιός και η λοίμωξη που επιφέρει πλήττουν κυρίως τους ηλικιωμένους και τους χρονίως πάσχοντες.

Advertisements

Στο ερώτημα «τι είναι αυτό που διαφοροποιεί δύο υγιείς ανθρώπους, ώστε ο ένας να προσβληθεί από κορωνοϊό και να παραμείνει ασυμπτωματικός και ο άλλος να εκδηλώσει συμπτώματα, να νοσήσει από πνευμονία και να κινδυνεύσει ακόμη και να χάσει τη ζωή του», που τέθηκε στον καθηγητή, εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα, ο ειδικός απάντησε πώς γίνονται ερευνητικές προσπάθειες για να «φωτισθεί» είτε η πολύ χαμηλή άμυνα είτε η εξαιρετικά ενεργοποιημένη άμυνα ενός οργανισμού και πως αναμένονται αποτελέσματα.

«Αυτό που ξέρουμε» εξήγησε ο ειδικός, «είναι πως λόγω της λοίμωξης Covid-19 νοσούν οι ηλικιωμένοι και κάποιες συγκεκριμένες ομάδες χρονίως πασχόντων, καθώς και ότι τα συνοδά, υποκείμενα νοσήματα επιδεινώνουν την κατάσταση του ασθενούς. Ωστόσο, δεν ξέρουμε ακόμη ποιο είναι το κριτήριο που διαφοροποιεί δύο ανθρώπους, δύο οργανισμούς, ως προς το ποιος θα κάνει σοβαρή νόσο».

Πότε θα είναι έτοιμο το εμβόλιο για τον φονικό ιό COVID-19. Τι λένε οι ειδικοί.

Πρόσφατες επιστημονικές δημοσιεύσεις έχουν δείξει πως, εκτός από την ηλικία και τα υποκείμενα νοσήματα, υπάρχουν και κάποια άλλα χαρακτηριστικά, που καθιστούν πιθανότερο νέα άτομα να νοσήσουν και μάλιστα σοβαρά.

Advertisements

Οι ερευνητές εξετάζουν το ενδεχόμενο κάποια συγκεκριμένα γονίδια, να παίζουν ρόλο στην έκβαση της νόσου.

Στο «στόχαστρο» των επιστημόνων βρίσκεται και ο τρόπος λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος όταν έρχεται αντιμέτωπο με βακτήρια και ιούς. Όπως έχει παρατηρηθεί, σε ορισμένους νέους και υγιείς ανθρώπους ένας υπερ-δραστήριο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να οδηγήσει σε μια εκτεταμένη φλεγμονώδη «καταιγίδα» που κατακλύζει τους πνεύμονες, αλλά και άλλα όργανα του ανθρώπινου σώματος.

Το είδαμε εδώΚατηγορίες:ΔΙΑΦΟΡΑ

Tagged as:

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.