ΔΙΑΦΟΡΑ

Συναγερμός για έλλειψη τροφίμων λόγω κορωνοϊού«Καμπανάκι» από Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, ΠΟΥ και Οργανισμό Τροφίμων του ΟΗΕ για ελλείψεις τροφίμων στον πλανήτη.

Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ», οι επικεφαλής των παγκοσμίων οργανισμών Εμπορίου (WTO), Υγείας (WHO) και του Διεθνή Οργανισμού για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία (FAO) εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση με την οποία συστήνουν στα κράτη με πολιτικές απαγόρευσης να λαμβάνουν μέριμνα για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων και των διαταραχών στο διεθνές εμπόριο προκειμένου να αποφευχθούν κίνδυνοι όπως οι ελλείψεις και αλλοιώσεις τροφίμων, οι ανατιμήσεις καθώς και η διακοπή της επισιτιστικής βοήθειας ευάλωτων πληθυσμών της Γης.

Οι τρεις οργανισμοί εντοπίζουν ως τέτοιες διαταραχές τις καθυστερήσεις της διακίνησης κοντέινερς τροφίμων και άλλων αναλώσιμων υλικών μεταξύ των συνόρων των κρατών, όπως και τα εμπόδια στις μετακινήσεις εργαζομένων στον αγροτικό τομέα και στις βιομηχανίες.

Κύμα περιορισμών

Στις ανησυχίες των διεθνών φορέων είναι η πρόκληση πανικού στις αγορές με αποτέλεσμα τα κράτη να περιορίζουν περαιτέρω τις εξαγωγές τροφίμων:
«Η αβεβαιότητα σχετικά με τη διαθεσιμότητα τροφίμων μπορεί να προκαλέσει ένα κύμα περιορισμών στις εξαγωγές, δημιουργώντας μια έλλειψη στην παγκόσμια αγορά. Τέτοιες αντιδράσεις μπορούν να μεταβάλουν την ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης τροφίμων, με αποτέλεσμα την άνοδο των τιμών και την αυξημένη μεταβλητότητα των τιμών. Έχουμε μάθει από προηγούμενες κρίσεις ότι τέτοια μέτρα είναι ιδιαίτερα επιζήμια για τις χώρες χαμηλού εισοδήματος και τις προσπάθειες των ανθρωπιστικών οργανώσεων να προμηθεύουν τρόφιμα σε όσους έχουν ανάγκη», αναφέρουν οι γενικοί διευθυντές των τριών παγκόσμιων οργανισμών.

Αναζητούν λύση

Στην Ελλάδα ήδη οι αγρότες, ομάδες παραγωγής και συνεταιρισμοί αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με τη συγκομιδή των καλλιεργειών τους εξαιτίας της έλλειψης αλλοδαπών εργατών γης που προσλαμβάνουν από γειτονικές χώρες, και ιδίως από την Αλβανία.

Το θέμα απασχολεί ιδιαίτερα αυτή την περίοδο τα υπουργεία Αγροτικής ανάπτυξης και Τροφίμων και Εργασίας, με τον Μάκη Βορίδη και την υφυπουργό Δόμνα Μιχαηλίδου να αναζητούν λύση.

Τα μέτρα απαγόρευσης στις μετακινήσεις των εργατών γης, λόγω του κορωνοϊού, θα προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα και ελλείψεις στην ελληνική αγορά, αν δεν περιοριστούν.

Οι αγρότες απειλούνται με μεγάλη οικονομική ζημιά, και ιδίως σε μια περίοδο που έχει μπροστά της τη συγκομιδή κερασιών, ροδάκινων, βερίκοκων, καρπουζιών, σταφίδας, φασολιών αλλά και πατάτας.

Το είδαμε εδώΚατηγορίες:ΔΙΑΦΟΡΑ

Tagged as:

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.