ΔΙΕΘΝΗ

Brexit: Την Παρασκευή το βράδυ 31/01/2020 ενεργοποιείται επίσημαΚάποιοι δάκρυσαν, άλλοι γελούσαν, ο Φάρατζ δήλωνε ότι οι Βρετανοί θα κυματίζουν περήφανοι τη σημαία τους και όλοι μαζί τραγούδησαν ένα παραδοσιακό σκωτσέζικο άσμα ως αποχαιρετισμό της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η στιγμή που πολλοί απεύχονταν, ακόμα περισσότεροι δεν εννοούσαν να πιστέψουν ότι θα πραγματωθεί, η στιγμή που η οικογένεια της Ενωμένης Ευρώπης δέχεται καίριο πλήγμα με απρόβλεπτες συνέπειες, έφτασε. Για την ακρίβεια, έφτασε χθες Τετάρτη, ημέρα κατά την οποία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επικύρωσε την αποχώρηση της Βρετανίας, το περίφημο Brexit από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ευρώπη και η Βρετανία πέτυχαν μία συμφωνία, γεγονός εξαιρετικά σημαντικό, ωστόσο οδηγεί αμφότερες τις δύο πλευρές σε αχαρτογράφητα νερά. Οι συνέπειες στις οικονομίες έχουν προβλεφθεί κατά προσέγγιση. Ωστόσο, αφενός αποτελούν ένα μέρος της νέας πραγματικότητας, αφετέρου δεν έχει καταγραφεί στην ιστορία ανάλογο εγχείρημα, ώστε οι εκτιμήσεις να βασίζονται στην εμπειρία.

Το ταξίδι μόλις ξεκινά, θα διαρκέσει πολύ χρόνο και ο μεγάλος κίνδυνος, πέρα από τις όποιες προβλεπόμενες ή απρόβλεπτες συνέπειες, θα είναι η αποχώρηση της Βρετανίας να ανοίξει την πύλη της εξόδου και σε άλλες χώρες, φέρνοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμέτωπη με τη διάλυσή της.

Την Τετάρτη, με ψήφους 621 υπέρ και 49 κατά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επικύρωσε, όπως ήταν αναμενόμενο, τη συμφωνία του Brexit και στις 31 Ιανουαρίου, το Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βορείου Ιρλανδίας θα πάψει να αποτελεί και επισήμως κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έπειτα από μια, συχνά δύσκολη, σχέση 47 ετών το Brexit θα τεθεί σε ισχύ την Παρασκευή 23:00 ώρα Αγγλίας (01:00 του Σαββάτου, ώρα Ελλάδας).

Νωρίτερα και κατά τη διάρκεια της ιστορικής αυτής συζήτησης που έλαβε χώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι η επιθυμία της είναι να δει την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνουν καλοί φίλοι και και συνέταιροι. «Οι κανόνες που θα διέπουν το εμπόριο μεταξύ των δύο πλευρών είναι απλοί. Όσο πιο κοντά παραμένει το Ηνωμένο Βασίλειο στους κανόνες της ΕΕ, τόσο ευκολότερη θα είναι η πρόσβασή του στην ενιαία αγορά .

Μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, θα υπάρχει μια μεταβατική περίοδος 11 μηνών, στην οποία οι δυο πλευρές ελπίζουν να διαπραγματευτούν τη μελλοντική οικονομική τους και εμπορική τους σχέση.

Τζόνσον: Θα γιορτάσω με τρόπο που θα δείχνει σεβασμό

Με σεβασμό και «αξιοπρεπή έξοδο» θα τελεστεί η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, σε ερώτηση που δέχτηκε από πολίτες, σχετικά με τον τρόπο που ο ίδιος θα γιορτάσει το Brexit την Παρασκευή.

«Θα γιορτάσω με τρόπο που ελπίζω ότι θα δείχνει σεβασμό στη σπουδαιότητα του γεγονότος και θα δικαιώνει το εντυπωσιακό επίτευγμα που κατάφερε η Βρετανία, αλλά ταυτόχρονα θα λαμβάνει υπόψη τα συναισθήματα όλων για το τι κάνουμε», τόνισε ο Τζόνσον.

Συμπλήρωσε ότι πρόκειται για μία σημαντική στιγμή ελπίδας και ευκαιρίας για τη χώρα, αλλά και μια στιγμή που θα ενώσει τη Βρετανία με πνεύμα αυτοπεποίθησης.

Η ευρωπαϊκή σημαία θα εξακολουθεί να κυματίζει στο Χόλιρουντ

Στο Εδιμβούργο πραγματοποιήθηκαν δύο ξεχωριστές ψηφοφορίες, τις οποίες το κυβερνόν Εθνικό Κόμμα Σκωτίας κέρδισε με μικρή πλειοψηφία. Η μία ψηφοφορία αφορούσε την διατήρηση της σημαίας της ΕΕ στο κτίριο του κοινοβουλίου μετά το Brexit την Παρασκευή, την οποία η κυβέρνηση κέρδισε με πλειοψηφία μόλις εννέα ψήφων, και αφού πρώτα δέχτηκε επικρίσεις από τα αντιπολιτευόμενα κόμματα ότι υπονομεύει την αμεροληψία του κοινοβουλίου.

Η συγκεκριμένη απόφαση ανατρέπει προηγούμενη απόφαση διακομματικής κοινοβουλευτικής ομάδας, σύμφωνα με την οποία η σημαία θα πρέπει να υποσταλεί την Παρασκευή το βράδυ, στις 23.00, όταν θα ισχύσει το Brexit για όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. Επιχείρημα της σκωτικής κυβέρνησης ήταν ότι η διατήρηση της σημαίας της ΕΕ θα δείξει την αλληλεγγύη του κοινοβουλίου προς τους 230.000 ευρωπαίους πολίτες της Σκωτίας και προς αυτούς που θα νιώσουν το αίσθημα της απώλειας από την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αμέσως μετά την ψηφοφορία για τη σημαία, η κυβέρνηση της Σκωτίας κέρδισε με μικρή διαφορά μία ακόμη ψηφοφορία στην πρόταση υποστήριξης διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος εντός του 2020, αν και το αποτέλεσμα αυτό δεν είναι δεσμευτικό για την βρετανική κυβέρνηση.

Το είδαμε εδώΚατηγορίες:ΔΙΕΘΝΗ

Tagged as:

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.