ΥΓΕΙΑ

Γιατί η άσκηση και το τρέξιμο μπορούν να αποτελέσουν σταθερή πηγή ευεξίαςΗ καλή διάθεση και η ευεξία είναι κάτι που αναζητά κάθε άνθρωπος στη ζωή του. Σε μία ιδανική κατάσταση θα έπρεπε κάθε μας δραστηριότητα να αποτελεί πηγή ευχαρίστησης.

Δυστυχώς βέβαια αυτό δεν συμβαίνει και μάλιστα ο τρόπος ζωής του σύγχρονου ανθρώπου περιλαμβάνει αρκετές ανούσιες, αν όχι βλαβερές, απολαύσεις και αδιάφορες δραστηριότητες οι οποίες ενίοτε έχουν ένα επιφανειακό και εφήμερο θετικό αποτέλεσμα. Το ευχάριστο είναι ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να βάλουν ξανά την κίνηση στη ζωή τους, να αυξήσουν την σωματική τους δραστηριότητα και να ασχοληθούν με κάποιο άθλημα στην προσπάθειά τους να πετύχουν τον στόχο τους και απλά να νιώσουν καλύτερα. Ας δούμε γιατί!

Τα οφέλη της άσκησης στην ψυχολογική μας κατάσταση, σε οποιαδήποτε ηλικία, σχετίζονται κατά κύριο λόγο με τη βελτίωση της ανθρώπινης διαβίωσης και την ποιότητα ζωής, μας εξηγεί ο αθλητικός ψυχολόγος Γιάννης Ζαρώτης.

Η άσκηση σε όλες τις μορφές της, είτε πρόκειται για τρέξιμο κάποιας έντασης είτε για απλές ασκήσεις, ρυθμίζει σε μεγάλο βαθμό τη διάθεση και αποτελεί μέσο για την καλύτερη ένταξη και προσαρμογή στο κοινωνικό περιβάλλον. Το βασικότερο πλεονέκτημα της ενασχόλησης με το τρέξιμο, αλλά και την άσκηση γενικότερα, είναι ότι μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με την ηλικία και το επίπεδο της σωματικής αλλά και της ψυχολογικής αντοχής.

Σημαντική όμως είναι η συνεισφορά της και στα άτομα της τρίτης ηλικίας, ειδικότερα σε αυτά που δεν είχαν ασκηθεί ποτέ στη ζωή τους και αποφάσισαν να ξεκινήσουν έστω και καθυστερημένα. Τα οφέλη από αυτή την απόφαση σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πολλαπλά και δεν σχετίζονται μόνο με τη βελτίωση της υγείας αλλά και με τη διάθεση και τη γενικότερη ψυχολογική κατάσταση.

Δεν είναι όμως οι μόνοι που επωφελούνται από το τρέξιμο. Άνθρωποι που εργάζονται αρκετά (δηλαδή οι περισσότεροι σήμερα), όσοι δεν είχαν γυμναστεί ποτέ ή είχαν κακή φυσική κατάσταση είδαν τη ζωή τους κυριολεκτικά να μεταμορφώνεται και να αλλάζει σημαντικά προς το καλύτερο βάζοντας απλά το τρέξιμο στη ζωή τους.

Το παράδοξο

Η έναρξη μιας δραστηριότητας αθλητικής όπως το τρέξιμο είναι πιθανό να δημιουργήσει αρχικά αρνητικά συναισθήματα, αφού προκαλεί κάποια σωματική κόπωση που ενδεχομένως στην αρχή να μην αρέσει σε όσους δεν την είχαν αισθανθεί ποτέ. Ωστόσο, μόλις το σώμα αποκτήσει τις απαραίτητες προσαρμογές, συνήθως σε μικρό χρονικό διάστημα, η άσκηση θα αποτελεί το βασικό τροφοδότη της ευχάριστης διάθεσης και αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας.

Η συμβουλή: Start low and go slow

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για όλους, αλλά κυρίως για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, που ξεκινούν το τρέξιμο ή και το βάδισμα να έχουν συμβουλευτεί τον προσωπικό τους γιατρό ώστε να ρυθμίσουν το προσωπικό τους πρόγραμμα άσκησης προσαρμόζοντάς το στις ανάγκες τους. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ξεκινούν ομαλά αυξάνοντας σταδιακά τόσο την ένταση όσο και τη διάρκεια της προπόνησης τους. Το μότο «Start low and go slow» δηλώνει επακριβώς την αναγκαιότητα να ξεκινά κανείς την άσκηση σε χαμηλή ένταση και χωρίς υπερβολική προσπάθεια.
Ας δούμε όμως πώς ακριβώς και σε ποιους τομείς επιδρά η άσκηση στο σώμα, στο μυαλό και στη συμπεριφορά μας σε όλες τις ηλικίες.

Βελτίωση της διάθεσης

Η βελτίωση της καρδιαγγειακής λειτουργίας και η έκκριση χημικών ουσιών στον οργανισμό, μέσω της άσκησης, έχει άμεση επίδραση στη διάθεση. Η ευχάριστη διάθεση συνδέεται με χημικές ουσίες που εκκρίνονται στον εγκέφαλο και επιδρούν στην ψυχολογική κατάσταση του ατόμου.

Βελτίωση της αυτοεκτίμησης και της προσωπικής αξίας

Η βίωση θετικού συναισθήματος και η επίτευξη του στόχου επί της άσκησης καλλιεργεί στο άτομο και θετικά συναισθήματα για τον εαυτό του, αυξάνοντας την αυτοεκτίμησή του.

Βελτίωση της αυτο-εικόνας

Η εξωτερική εμφάνιση επηρεάζει την εικόνα που έχει το άτομο για τον ίδιο του τον εαυτό (αυτο-εικόνα), βιώνοντας συναίσθημα αποδοχής και ευχαρίστησης για την εμφάνισή του.

Αυξημένα επίπεδα ενέργειας

Η θετική διάθεση που πηγάζει από την άσκηση, η αυξανόμενη αυτοεκτίμηση και ικανοποίηση του ατόμου αποτελούν στοιχεία για την παραγωγή σωματικής και ψυχολογικής ενέργειας. Παράλληλα, καθιστά τον ασκούμενο περισσότερο κινητικό και λειτουργικό, περισσότερο παραγωγικό και ενεργητικό στην καθημερινότητά του.

Το είδαμε εδώΚατηγορίες:ΥΓΕΙΑ

Tagged as:

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.