ΥΓΕΙΑ

Τι πρέπει να ξέρετε για τον καρδιακό ρυθμόΠολλοί άνθρωποι έχουν ερωτήσεις σχετικά με το τι πραγματικά σημαίνει ο καρδιακός ρυθμός. Ποιος πρέπει να είναι ο στόχος κατά τη διάρκεια της άσκησης;

Πρώτον, τα βασικά: Ο καρδιακός σας ρυθμός είναι ο αριθμός των χτύπων της καρδιάς ανά λεπτό. Οι ειδικοί επικεντρώνονται περισσότερο στις συσπάσεις της αριστερής κοιλίας, του θαλάμου της καρδιάς. Η αριστερή κοιλία κάνει το μεγαλύτερο μέρος της εργασίας, σπρώχνοντας το αίμα προς το υπόλοιπο σώμα, μέσω της αορτής.

Εάν ανεβαίνετε τις σκάλες ή σηκώνετε κάτι βαρύ, οι μύες και τα όργανά σας θα χρειαστούν περισσότερο οξυγόνο για να σας βοηθήσουν. Και έτσι η καρδιά σας κτυπά ταχύτερα.

Ο ευκολότερος τρόπος μέτρησης της καρδιακής συχνότητας είναι να βρείτε τον παλμό σας και να μετρήσετε τον αριθμό των παλμών που αισθάνεστε κατά τη διάρκεια ενός λεπτού.

Στους ενήλικες, τα καλύτερα σημεία για να αισθάνεστε έναν παλμό είναι οι μεγάλες αρτηρίες που βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια του δέρματος, όπως η καρωτίδα στο πλάι του λαιμού σας ή η ακτινική αρτηρία στην κάτω πλευρά του καρπού σας.

Πιο πρόσφατα, τα ρολόγια και οι άλλες οθόνες γυμναστικής με βάση τον καρπό έχουν ενσωματωμένους οπτικούς αισθητήρες για τον εντοπισμό του καρδιακού ρυθμού. Αυτές οι φορητές συσκευές χρησιμοποιούν τεχνολογία που ονομάζεται φωτοπληθυσμογραφία, η οποία ανακαλύφθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1970.

Το αυτόνομο νευρικό σας σύστημα είναι ως επί το πλείστον υπεύθυνο για τον καρδιακό σας ρυθμό. Αυτό είναι το τμήμα του νευρικού συστήματος που λειτουργεί χωρίς να έχει τον έλεγχο της σκέψης.

Στις υγιείς καρδιές, καθώς κάποιος αρχίζει να ασκείται, το αυτόνομο νευρικό σύστημα κάνει δύο πράγματα. Κατ’ αρχάς, αφαιρεί το «φρένο» που κάνει την καρδιά σας να χτυπάει αργά και σταθερά κάτω από κανονικές συνθήκες. Και «πατάει γκάζι» για να τονώσει την καρδιά για να κτυπήσει γρηγορότερα.

Επιπλέον, η ποσότητα αίματος που εκτοξεύεται από την αριστερή κοιλία με κάθε καρδιακό ρυθμό -ονομάζεται όγκος παλμού- αυξάνεται, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των αρχικών σταδίων της άσκησης.

Καθώς η άσκηση γίνεται πιο έντονη και γίνεται περισσότερη δουλειά, η καρδιά σας κτυπά γρηγορότερα και ταχύτερα. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον καρδιακό ρυθμό ως ένα μέτρο για την ένταση της άσκησης, σε σχέση με τον μέγιστο καρδιακό ρυθμό.

Ο μέγιστος καρδιακός ρυθμός σας είναι ο γρηγορότερος καρδιακός ρυθμός που μπορεί να έχετε λειτουργικά. Πώς μπορείτε να ξέρετε ποιος είναι αυτός ο αριθμός; Προκειμένου να καθορίσετε τον μέγιστο καρδιακό ρυθμό σας, θα μπορούσατε να κάνετε όλο και πιο δύσκολες ασκήσεις, όπως τρέξιμο σε διάδρομο, έως ότου δεν μπορείτε να συνεχίσετε.

Πολλές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι ο μέγιστος καρδιακός ρυθμός μειώνεται με την ηλικία και επομένως η ηλικία συμπεριλαμβάνεται σε όλες τις εξισώσεις εκτίμησης. Η πιο κοινή και απλούστερη εξίσωση πρόβλεψης είναι: ο μέγιστος καρδιακός ρυθμός είναι ίσος με 220 μείον την ηλικία σας. Από αυτόν τον αριθμό, μπορείτε να υπολογίσετε ένα ποσοστό επί του μέγιστου ρυθμού για να δώσετε στοχευμένες περιοχές καρδιακού ρυθμού στη μέτρια (50% -70%) ή έντονη (70% -85%) κατηγορία άσκησης.

Το είδαμε εδώΚατηγορίες:ΥΓΕΙΑ

Tagged as:

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.