ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Νίκολα ΤέσλαΟ Τέσλα γεννήθηκε το 1856 σε μία φάρμα του Smiljan στη Vojna Krajina (σημερινή Κροατία) από βαθιά θρησκευόμενους γονείς, λάτρεις της ποίησης και της λογοτεχνίας. Γιός & εγγονός ιερέα, ανιψιός μητροπολίτου, πέρασε την παιδική του ηλικία διαβάζοντας κυρίως λογοτεχνία.

Το 1875 και αφού θεραπεύτηκε από τη χολέρα, έλαβε υποτροφία για την ανώτατη πολυτεχνική σχολή του Γκρατς. Παράλληλα με τις σπουδές του (Σέρβος στην καταγωγή) γίνεται μέλος του εθνικιστικού κινήματος «Σερμπάτια» απ’όπου λαμβάνει επιχορηγήσεις για τις μελέτες του και τις θεατρικές του παραστάσεις. Το 1878 αποβάλλεται από τη σχολή έχοντας περάσει περίπου δέκα μήνες ασωτίας και σπατάλης.

Ένα χρόνο μετά φοιτά στη φυσικομαθηματική σχολή της Πράγας, χωρίς υποτροφία, απ’όπου αναγκάζεται να φύγει αφού η οικονομική του κατάσταση δεν του επέτρεπε να συνεχίσει. Εργάζεται για πρώτη φορά στο τηλεγραφικό κέντρο της Βουδαπέστης απ’οπου παίρνει ευμενή μετάθεση για το Παρίσι.Το 1883 ο Τέσλα κατασκευάζει τον πρώτο του άρτιο επαγωγικό κινητήρα σε απάντηση της γεννήτριας συνεχούς ρεύματος του Gramme.

Η απώλεια ενέργειας της γεννήτριας Gramme ήταν ικανή να παθιάσει τον Τέσλα με το εναλλασσόμενο ρεύμα ο οποίος οραματίστηκε και πέτυχε το περιστρεφόμενο μαγνητικό πεδίο. Το 1884 (28 ετών και άνευ πτυχίου) τον βρίσκει στις ΗΠΑ να εργάζεται για τον 37χρόνο Τόμας Έντισον.
Μεταξύ τους αναπτύχθηκε μία (επιτρέψτε μου τον όρο) επιστημονική έχθρα η οποία μάλλον παραγωγική απεδείχθη. Ο Τέσλα όχι μόνον κοντράριζε τον Έντισον σχετικά με τα πλεονεκτήματα του εναλλασσόμενου ρεύματος αλλά ενεργά και απροκάλυπτα μετείχε σε μυριστικές οργανώσεις και σκοτεινά πειράματα.

Αναπόφευκτα οι δρόμοι τους χωρίζουν και το 1887 ο Τέσλα (με χρηματοδότη τον διευθυντή της Western Union-Μπράουν) εγκαινιάζει το πρώτο του πειραματικό κέντρο αφού το 1886 αριθμώντας έναν μόλις χρόνο λειτουργίας της και ενώ έχει φέρει στο φως το σύστημα ηλεκτρικού τόξου Tesla,κλείνει η εταιρεία του «Tesla Arc Light Company». Δεν άργησε (1887) να κατοχυρώσει στην αμερικανική επιτροπή ευρεσιτεχνών την πρώτη του πατέντα «Πολυφασικό Σύστημα Τέσλα».

Το 1888 εφευρίσκει διάφορα συστήματα μεταφοράς ρεύματος και συλλαμβάνει την ιδέα της ασύρματης μεταφοράς του. Εκείνη τη χρονιά, αναγνωρισμένος και επιτυχημένος ,δίνει την πολύκροτη διάλεξη στο αμερικανικό ινστιτούτο ηλεκτρομηχανικής με θέμα «Το νέο σύστημα κινητήρων και μετασχηματισμών του εναλλασσόμενου ρεύματος». Εκεί ο Τέσλα πείθει τον βιομήχανο Γουέστινχάουζ να συμμετάσχει στην χρηματοδοτική του ομάδα.

Το 1889 καταφέρνει χρησιμοποιώντας περιοδικές εκφορτίσεις να φτιάξει ένα νέο σύστημα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και την πρώτη ασφαλή γεννήτρια υψηλής συχνότητας.

Μέσω επαφών του Μπράουν, ο Τέσλα καταφέρνει να πουλήσει τα σχέδιο εφαρμογής του εναλλασσόμενου ρεύματος σε ηλεκτρική καρέκλα (στις φυλακές «Σινγκ-Σινγκ») σημειώνοντας την πρώτη σημαντική εισροή χρημάτων. Το 1891 ο Σέρβος φτιάχνει τον περίφημο «μετασχηματιστή Tesla ” οι δυνατότητες του οποίου ακόμη δεν έχουν αξιοποιηθεί στο έπακρο.

Τότε ο Γουέστινχάουζ αποφασίζει να ηλεκτροδοτήσει το ορυχείο Gold King με εναλλασσόμενο ρεύμα αποδεικνύοντας εμπράκτως τη μεγαλοφυΐα του εφευρέτη ο οποίος την ίδια χρονιά εφευρίσκει το «Πηνίο Τέσλα» , καταπιάνεται με τα ραδιοκύματα και δημιουργεί το αγαπημένο μας ραδιόφωνο. Εκείνη την περίοδο άρχισε (και συνεχίζεται έως τις μέρες μας) η γενικότερη αμφισβήτηση του Νικολά Τέσλα.

Τα εύσημα για την εφεύρεση του ραδιοφώνου διεκδίκησε (και έως το 1940 χαιρόταν στο έπακρο) ο Μαρκόνι για να καταλήξουν το 1955, κατοχυρομένα πια στον Τέσλα αφού το 1943 (μετά θανάτου) το ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ ονόμασε τον Σέρβο επισήμως εφευρέτη της ασύρματης επικοινωνίας. Στο μεταξύ το 1893 το Σικάγο φωταγωγείται με εναλλασσόμενο ρεύμα και ο Τέσλα γίνεται ο πιο φημισμένος άνδρας της Αμερικής.

Το 1895 απεδείχθη ένας υπέροχος χρόνος. Τίθεται σε λειτουργία ο πρώτος σε παγκόσμιο επίπεδο υδροηλεκτρικός σταθμός στους καταρράκτες του Νιαγάρα υπό την αιγίδα του Τέσλα ενώ ο Ρέντγκεν εφευρίσκει με την συμβολή του τις ακτίνες «Χ».Ίσως το μεγαλύτερο επίτευγμα ήταν το «τεσλόγραμμα» το οποίο μας έδωσε την πρώτη απεικόνιση των εσωτερικών ανθρωπίνων οργάνων. Την ίδια αυτή λαμπρή χρονιά (1895),μία περίεργη πυρκαγιά καταστρέφει το αρχείο του Τέσλα ,η οποία τον υποχρεώνει να ξεκινήσει απ’την αρχή και γίνεται το έναυσμα για τη σύλληψη μιας ακατόρθωτης για την εποχή ιδέας.

Ένα γρήγορο,ευέλικτο,άνευ ορίων χωρητικότητος σύστημα μετάδοσης πληροφοριών σε παγκόσμια κλίμακα. Το 1896 γνωρίζει τον Σβάμι Βιβεκανάντα ο οποίος του μιλά για τις Βέδες μαγεύοντας τον με τη φιλοσοφία των Σανσκριτικών αυτών κειμένων. Τότε παθιάζεται ουσιαστικά με τη σχέση ύλης και ενέργειας. Προσωπικά διαφωνώ, μα είναι πανθομολογούμενο πως ο Τέσλα απέτυχε σε αυτή του την προσπάθειά, την οποία έφερε εις πέρας ο Einstein (θεωρία της σχετικότητος) .

Το 1898 κάνει την πρώτη του επίδειξη τηλεκατευθυνόμενου πλοιαρίου όπου και ουσιαστικά η ρομποτική έκανε την πρώτη της συνάντηση με τον άνθρωπο. Η αρχή του τέλους έγινε εκείνη την χρονιά, όταν ανέλαβε την ευθύνη ενός σεισμού που έλαβε χώρα στη Ν.Υόρκη, ισχυριζόμενος ότι ήταν αποτέλεσμα δοκιμών της νέας τηλεγεωδυναμικής του συσκευής. Παράλληλα με τους «παράλογους» ισχυρισμούς του, οι φήμες για τις μυστικιστικές του ενασχολήσεις ώθησαν τον Τέσλα στο επιστημονικό περιθώριο. Κάπου εκεί (1898) χάνουμε τα ίχνη του, χωρίς ακόμη να γνωρίζουμε πολλά σχετικά με τα πειράματα που πραγματοποίησε.
Ξέρουμε ότι καταπιάστηκε με την ασύρματη μεταφορά ενέργειας και ανακάλυψε τα γήινα στατικά κύματα(με τη χορηγία του Astor).Κατάφερε να δημιουργήσει αστραπές, να ενεργοποιήσει λαμπτήρες ακουμπώντας τους στη γη και να απενεργοποιήσει μηχανές από απόσταση χιλιομέτρων. Παράλληλα ασχολήθηκε με την εναέρια μεταφορά μαγνητικών κυμάτων όντας ο πρώτος που έλαβε και κατέγραψε ηλεκτρομαγνητικά σήματα προερχόμενα εκτός γης.

Παρόλα αυτά όταν στο ίδιο διάστημα ανέλαβε την ευθύνη για την έκρηξη στην Τουγκούσκα ουδείς του ζήτησε εξηγήσεις. Οι λαμπτήρες έξω απ’το εργαστήρι του άναβαν με ασύρματο ρεύμα ενώ εντός του χώρου πειραμάτων συχνά σχηματιζόταν ομιχλώδες νεφέλωμα και πυκνές αιωρούμενες μπάλλες φωτός. Το 1900 βρίσκει τον φιλοχρήματο Μόργκαν να συνδράμει οικονομικά στην κατασκευή του πύργου μετάδοσης ασύρματων σημάτων.

Πριν ο Τέσλα ολοκληρώσει το έργο του έμεινε πάλι μόνος αφού ο Μόργκαν έπαψε τη χρηματοδότηση πριν ολοκληρωθεί η ασύρματη μεταφορά ενέργειας. Το 1912 και αφού εφηύρε το ταχύμετρο σχεδίασε το πρώτο αεροπλάνο καθέτου απογειώσεως-προσγειώσεως και τις τηλεκατευθυνόμενες τορπίλες. Την ίδια χρονιά αρνείται να μοιραστεί το Νόμπελ φυσικής με τον Έντισον.

Έως το 1916 καταφέρνει να έρθει σε κόντρα με τον Α.Άινστάιν δημιουργώντας κύμα συγκρούσεων κατά της ατομικής θεωρίας του, βασιζόμενος τη δική του κυματική θεωρία. Στο εξής ο Τέσλα χρηματοδοτείται από τις πωλήσεις των εφευρέσεών του σχετικά με τη μηχανική των υγρών.

Το 1924 ο Τέσλα εξηγεί την έκρηξη στην Τουγκούσκα ισχυριζόμενος ότι προκλήθηκε από τις δοκιμές του μοναδικού του «υπέρ-όπλου» (Death Ray) ικανό να πετύχει πολλαπλούς κινούμενους στόχους σε απόσταση άνω των 200 μιλίων.Δύο χρόνια μετά και ενώ είχε γίνει επιστημονικός περίγελος, ανακηρύσσεται επίτιμος διδάκτωρ από τα πανεπιστήμια του Ζάγκρεμπ και του Βελιγραδίου.

Φήμες πάνε κ’ έρχονται σχετικά με το φάκελο του FBI σχετικά με τον Τέσλα, που αν και ελλείψει στοιχείων ποτέ δεν κατηγορήθηκε ανοικτά, υπήρξε αρκετά παχυλός στηριζόμενος σε υπόνοιες συνεργασίας του με τη Σοβιετική Ένωση. Πράγματι το 1921 του έγινε επίσημη πρόταση από τους Ρώσους την οποία όμως αρνήθηκε. Άξιο έρευνας είναι το ότι ο φάκελος του FBI δείχνει να έχει ανοιχτεί το 1936 δηλαδή 15 έτη κατόπιν της απόρριψης της Σοβιετικής πρόσκλησης. Περιέργως δε, το 1937 ο εφευρέτης πέφτει θύμα τροχαίου που τον καθιστά κλινήρη για αρκετό χρονικό διάστημα.

To 1928 κατοχυρώνει την πατέντα του για το αεροπλάνου καθέτου απογειώσεως και προσγειώσεως (16 χρόνια αφού το εφηύρε )που όμως δεν προκαλεί τον πάταγο που εύλογα θα υποθέταμε. Το 1941 ανακοινώνει ότι θα φτιάξει ένα νέο υπέρ-όπλο προκειμένου να πατάξει το ναζισμό δίνοντας έναυσμα στον Fleischer να παρουσιάσει τον γνωστό μας σούπερμαν σε περιπέτειες εναντίων του τρελού επιστήμονα επ’ονόματι Τέσλα. Δύο χρόνια μετά βρίσκεται νεκρός στο δωμάτιό του χωρίς τις σημειώσεις του !…

Το έργο που άφησε πίσω του ο Τέσλα είναι τεράστιο και δυστυχώς δεν είναι γνωστό στο σύνολό του από το ευρύ κοινό. Ο «εφευρέτης του 20ου αιώνα» όπως αποκαλείται κατανόησε τον μαγνητισμό και τον ηλεκτρισμό όσο κανείς άλλος. Σε αυτόν στηρίζεται η σημερινή χρήση του εναλλασσόμενου ρεύματος, η ασύρματη επικοινωνία, η ρομποτική, το ραντάρ, η ραδιοαστρονομία κ.α.

Από τα γραπτά και τις σημειώσεις του δεν σώζονται παρά 5297 σχέδια (στο ομώνυμο μουσείο του Βελιγραδίου).

“Money makes the world go around”.Αυτό ήταν και είναι το μότο της Αμερικής που κατάφερε να εξαφανίσει το έργο του οραματιστή Τέσλα. Ο Σέρβος εφευρέτης ονειρεύτηκε και προσπάθησε όσο κανείς άλλος να επιστρέψει τον κόσμο στη φυσική του κατάσταση. Ήθελε να χαρίσει στην ανθρωπότητα ό,τι δικαιωματικά της ανήκει. Το σύμπαν δεν ανήκει σε κανέναν μας αλλά όλοι εξίσου έχουμε δικαίωμα να χαιρόμαστε όσα απλόχερα μας προσφέρει.

Η ενέργεια θα έπρεπε να παρέχεται δωρεάν. Ήρθε τόσο κοντά σε αυτό το επίτευγμα (αν δεν κατάφερε να το κάνει) που έγινε άκρως επικίνδυνος. Ήδη η κατάργηση του συνεχούς ρεύματος κόστισε εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια κέρδους στις τσέπες του γνωστού λόμπι. Φανταστείτε πόσα χρήματα θα σπαταλούσαμε αν δεν υπήρχε διακόπτης, αν δεν είχαμε τρόπο να αποθηκεύσουμε το ρεύμα, αν οι γεννήτριες είχαν απώλεια ενέργειας ισοδύναμη με τη μισή που παρήγαν!

Φανταστήτε πόσα θα γλιτώναμε αν μπορούσαμε να μεταφέρουμε την ενέργεια με ασύρματο τρόπο.Αξίζει να ερευνήσουμε τη σχέση που έχουν η πλατωνική φιλοσοφία (όπως την εξέλιξε και τη διατύπωσε ο Αριστοτέλης), οι Βέδες, η αρχαία Αιγυπτιακή τεχνογνωσία, όσα γνωρίζουμε για τους Μάγια,το έργο του Τέσλα (ό,τι περισώθηκε και ό,τι κατανοούμε) με τη σημερινή πραγματικότητα (και αν θέλουμε να γίνουμε μικροπρεπείς με το έργο που μας παρουσιάζεται ως μεγαλείο του Αϊνστάιν).

Καλό θα ήταν να ανοίξουμε τα μάτια μας σε όλα όσα ακούγονται και οι σκεπτικιστές απορρίπτουν (π.χ. δυνατότητα επιρροής καιρικών φαινομένων) και να αναρωτηθούμε πού πήγε η τηλεγεωδυναμική μελέτη του Τέσλα κ.α. Μη ξεχνάμε πως ο περίφημος μετασχηματιστής Tesla δέχεται τάση εκατομμυρίων βολτ, προκαλεί ηλεκτρικές κενώσεις μέτρα μακριά και σχηματίζει ομιχλώδη τοπία. Μη ξεχνάμε πως μόλις απεβίωσε ο άνθρωπος που ισχυρίστηκε πως προκάλεσε σεισμούς και εκρήξεις από απόσταση, όχι μόνον δεν βρήκαμε τις μελέτες του αλλά κάναμε το πείραμα της Φιλαδέλφεια κλπ κλπ.

Πηγή: http://www.ellanios.com

Κατηγορίες:ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Tagged as:

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.