ΥΓΕΙΑ

7 εύκολοι τρόποι να κατεβάσετε την πίεση σας

Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι μια πάθηση, που δείχνει να έχει αυξητικές τάσεις τα τελευταία χρόνια, πλήττοντας σχεδόν όλες τις ηλικιακές ομάδες. Για να γνωρίζουμε πότε τίθεται θέμα υπέρτασης πρέπει πρώτα να γνωρίζουμε τις φυσιολογικές τιμές.Τιμές φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης ενηλίκων:

Διαστολική Συστολική
Συνήθης: 80mmHg 120mmHg
Φυσιολογική: <85mmHg <130mmHg
Υψηλά φυσιολογική: 85-89mmHg 130-139mmHg

Όταν τα αίτια της υπέρτασης έχουν να κάνουν με τον τρόπο ζωής μας και τις διατροφικές μας επιλογές, είναι στο χέρι μας να την ρυθμίσουμε ακολουθώντας τα εξής:

1 Πρώτα απ΄ όλα, αν έχουμε επιπλέον κιλά, καλό είναι να ακολουθήσουμε ένα πλάνο απώλειας βάρους σχεδιασμένο ειδικά για εμάς. Μελέτες έχουν δείξει ότι με την απώλεια μερικών κιλών, ήδη έχουμε κάνει το πρώτο βήμα για να ρίξουμε την πίεσή μας .Αν συνδυαστεί και με άσκηση, το όφελος θα είναι διπλό. Από τη μια μεριά μειώνεται το stress (παράγοντας αύξησης πίεσης) και από την άλλη η κίνηση βοηθάει στο έλεγχο του σωματικού βάρους.

2 Περιορίζουμε την πρόσληψη αλατιού ή νατρίου. Όλα τα τρόφιμα έχουν από την φύση τους κάποια ποσότητα νατρίου. Όμως αν η πλειοψηφία των προιόντων που καταναλώνουμε είναι συσκευασμένα σίγουρα έχουμε ξεφύγει από την ημερήσια φυσιολογική πρόσληψη αλατιού, η οποία ανέρχεται μέχρι 1 κουταλάκι του γλυκού ή 2400 mg Νατρίου. Το καλό είναι ότι στα τυποποιημένα προιόντα αναγράφεται η ποσότητα αλατιού που περιέχει.

3 Αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ.

4 Σύμμαχος μας στην μείωση της πίεσης είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, τα οποία είναι καλές πηγές καλίου και μας βοηθούν στο να αποβάλλουμε το περίσσιο νάτριο από τον οργανισμό μας.

5 Περιορίζουμε την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών οξέων.

6 Χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο στο μαγείρεμα και ταχίνι ή πολτό άλλων ξηρών καρπών για επάλειψη σε ψωμί ολικής άλεσης (καλές πηγές μαγνησίου).

7 Τέλος προτείνεται κατανάλωση γαλακτοκομικών προιόντων με χαμηλά λιπαρά, διότι μελέτες έδειξαν ότι η διαιτητική πρόσληψη ασβεστίου συντελεί τόσο στην πτώση της συστολικής πίεσης όσο και της διαστολικής.

Δεν ξεχνάμε να συμβουλευτούμε το γιατρό μας ή έναν επιστήμονα διατροφής πριν προβούμε σε αλλαγές των διατροφικών μας συνηθειών.

Συντάκτρια άρθρου: Ελένη Ζεμπερλίγκου, Στέλεχος Διατροφής και Διαιτoλογίας

Κατηγορίες:ΥΓΕΙΑ, Χωρίς κατηγορία

Tagged as:

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.